De Buitenkans, Castricum

Onze doelgroep:

Zorgboerderij de Buitenkans geeft begeleiding aan de volgende groepen deelnemers:

Vanaf 16 jaar – Dagbesteding
Van maandag t/m vrijdag bieden wij dagbesteding van 09.00 tot 16.00 uur aan (jong) volwassen mensen met een verstandelijke beperking, autistische stoornis of een gedragsproblematiek. Wij werken met één vaste begeleider op vier deelnemers. We begeleiden per dag zeven à acht deelnemers in de dagbesteding. Er is elke dag een duidelijke structuur, met veel afwisseling in de werkzaamheden. De activiteiten sluiten per dag aan bij de interesses van onze deelnemers en dagen hen uit om zich verder te ontwikkelen.

Tot ca. 14 jaar – Zaterdaggroep
Elke zaterdag van 09.30 tot 12.30 begeleiden wij een groepje kinderen waarbij er twee vaste begeleiders zijn op maximaal zes kinderen. Onze begeleiding heeft als doel om te leren samenwerken en om de zelfstandigheid, de motoriek en het zelfvertrouwen van de deelnemers te vergroten. We verzorgen samen alle dieren en gaan daarna met twee pony’s een rit maken naar de duinen. Sommige deelnemers blijven tot 15.00 uur om te werken aan persoonlijke doelen, in alle rust, met één vaste begeleidster per twee deelnemers.

Vanaf ca. 14 jaar – De Zongroep
Op zaterdag begeleiden een groep van maximaal zes jongeren van 10.30 tot 16.30. Met deze groep ondernemen wij binnen een vaste structuur leuke activiteiten. De deelnemers vinden (h)erkenning en leren omgaan met autisme, hooggevoeligheid of hun ‘beperking’. Het programma wordt gemaakt naar de wensen van de groep.

Alle leeftijden – Begeleiding door muziekdocente
Op dinsdag en woensdagmiddag begeleidt Irene Groen deelnemers in de muziekkamer. Dit kan individueel, maar er wordt ook gewerkt in twee- of drietallen als het niveau van de deelnemers gelijkwaardig is. De begeleidingstijd is mogelijk van 30 tot 60 minuten.

Alle leeftijden – Begeleiding door kunstenaar
Op donderdag en vrijdagmiddag begeleidt Irene Groen deelnemers in het atelier. Dit kan in groepjes of individueel.

Alle leeftijden – Individuele begeleiding
Van maandag t/m zondag begeleiden wij individuele deelnemers met een zorgvraag (en eventueel ook de ouders) om de deelnemer en de situatie in een gezin te ondersteunen. Deze doelgroep bestaat uit deelnemers met een verstandelijke of psychische beperking, hooggevoelige kinderen, ADHD of deelnemers met een autistische stoornis.

Financiering
Onze zorg kan gefinancierd worden vanuit een PGB of ZIN. Daarnaast hebben wij rechtstreekse contracten met de BUCH gemeenten en de gemeente Alkmaar.

Vervoer:
Vervoer naar onze boerderij dient door de ouders/verzorgers zelf geregeld te worden.

Meer over ons:

Zorgboerderij De Buitenkans wordt gerund door Lynn Kremers.

Hoe is de Buitenkans ontstaan

In 2005 is Erica van Leeuwen vanuit haar enthousiasme en liefde voor mens en dier ‘De Buitenkans’ in Castricum gestart. Hieruit is een prachtig veelzijdig bedrijf gegroeid met als basis de kleinschalige zorgboerderij waar kinderen, adolescenten en jong volwassenen met een zorgvraag worden begeleidt. In februari 2018 heeft Erica het stokje overgedragen aan de familie Kremers. Dochter Lynn, die er al een aantal jaar werkt, heeft de dagelijkse leiding en regelt samen met een team van enthousiaste begeleiders de zorg. Naast de zorgactiviteiten is de Buitenkans een plek waar dieren op een respectvolle manier verzorgd en opgeleid worden. En soms is het zelfs een rustpunt voor wandelaars en fietsers die de boerderij in het idyllische Bakkum-Noord passeren.

Methodes die wij gebruiken
Wij werken altijd met een duidelijke structuur. Wij werken met de methode ‘geef mij de vijf’ (Colette de Bruin) en medieërend leren (Feuerstein). Als het nodig is, zetten wij voor de deelnemer de dag structuur in pictogrammen.

Afspraken
Een deelnemer komt in principe op een vast tijdstip en heeft dan een vaste begeleider. Elke deelnemer heeft op de Buitenkans een persoonlijke map met alle informatie, die alleen voor de deelnemer, ouders/verzorgers en begeleiders ter inzage is. Het vervoer van en naar onze boerderij wordt door de ouders zelf geregeld. Op de zorgboerderij wordt niet gerookt.

Communicatie – korte lijnen
Onze begeleiders werken vanuit hun hart en gevoel, zij zijn goed opgeleid en worden graag op de hoogte gehouden van wat er speelt bij uw kind. Zij zijn ook het directe aanspreekpunt voor uw vragen en opmerkingen.

Onze activiteiten:

Zorg en activiteiten die bij je passen. Op zorgboerderij de Buitenkans bieden wij zorg en activiteiten op maat.

* Begeleiding tijdens dagbesteding.
* Begeleiding aan groepjes deelnemers op zaterdag.
* Begeleiding in de muziekkamer of in het atelier.
* Individuele begeleiding als we samenwerken met de paarden/pony’s.
* Zorg op maat: Combinaties van groep en individuele begeleiding zijn mogelijk!

Veiligheid door vertrouwde gezichten
Er is altijd minimaal één vaste begeleider. Onze begeleiding sluit aan bij de deelnemer(s). Wij zien altijd mogelijkheden tot ontwikkeling! Respect hebben voor elkaar vinden wij heel belangrijk. Dat is een voorwaarde voor een goede sfeer. Wij luisteren naar de deelnemers en betrekken hen in gesprekken en in de besluitvorming.

Duidelijke structuur
Onze dag verloopt binnen een duidelijke structuur, waarin toch veel afwisseling geboden wordt. De woorden: wat, wie, waar, hoe en wanneer geven de taak weer. Zo nodig geven wij dit aan in pictogrammen.

Afwisseling in werkzaamheden
* Verzorgen van alle dieren, waar onder paarden, pony’s, ezels, varkens, kippen, konijnen, cavia’s en vogels.
* Werken in de moestuin.
* Werken in de stallen.
* Leren koken.
* Muziekles door ervaren muziekdocente.
* Werken in het atelier onder leiding van beeldend kunstenaar.
* Onderhouden en verder ontwikkelen van schoolse vaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen.
* Lichaamsbeweging, zoals wandelen, hond uitlaten en in de buitenlucht zijn.
* Training ‘omgaan met angst’ voor honden of andere dieren.
* Leren paardrijden onder deskundige leiding van gekwalificeerde instructeurs (alleen met individuele begeleiding mogelijk).

Nieuwsgierig geworden?

U bent altijd welkom, ook zonder afspraak, om een kijkje te komen nemen. U proeft dan meteen de sfeer op de Buitenkans.
Wilt u een persoonlijk gesprek met Lynn Kremers om de mogelijkheden voor uw kind of voor uw cliënt te onderzoeken, dan is het verstandig om ons op de hoogte te stellen van uw komst. Wij leiden u graag rond en vertellen met veel enthousiasme over onze werkwijze, maar laten u dat liever zelf ervaren!
Kijk voor meer informatie en foto’s op onze website.

Intakegesprek
Na een oriënterend bezoek volgt een intakegesprek. Samen kijken wij of er mogelijkheden voor begeleiding zijn. U vertelt wat voor uw kind belangrijk is en geeft mogelijke leerdoelen aan. Samen maken wij een zorgcontract op. Na ondertekening van dit contract kan de begeleiding van start gaan.

buitenkans 2
buitenkans 3
buitenkans 5